HR Poradenství
Zpátky ve hře aneb gamifikujeme

Využití herních prvků ve výuce je stále více populární téma. A přestože prvky gamifikace najdeme běžně kolem sebe, aniž bychom nad nimi přemýšleli, zařadit gamifikační prvky do vzdělávání není zas tak úplně snadné. Aby to celé fungovalo, je potřeba skloubit hráčskou vášeň, kterou v sobě všichni máme a současně dosáhnout cíle, kterým je? Aby se hráči/studenti něco naučili.

 

Proč gamifikace baví?

Hráčská vášeň, o které tu mluvíme, jsou právě ty principy, které si už z dětského hřiště přinášíme do vzdělávacích programů.  Všichni rádi vyhráváme a předháníme se v počtu bodů s kolegy, ať už v žertu nebo vážně;-). S tím souvisí i povídání si o našich úspěších, o tom, kde a co jsme objevili nebo radění si navzájem v týmu. Hrajeme-li za nějakou postavu/roli/avatara  jsou to další detaily, které nás vtáhnou do děje a přitáhnou naši pozornost k tématu. Momenty překvapení, různé vtípky a nástrahy zvyšují naši pozornost a zájem. Zábavy bychom našli dost, ale kde jsou tedy ty úskalí? V čem je háček? Jak s tím vším pracovat?

Aby gamifikace fungovala…

Motivace je základ. Stejný základ jako u veškerého vzdělávání a obzvlášť u toho, které probíhá online. Jako student/hráč musím vědět, proč bych tomu měl věnovat svůj čas a co je cílem mého učení. Jasný cíl hry je tedy podstatný, jak pro samotnou hráčskou vášeň, tak jako základní princip motivace ke hře. Body, odznaky, postupné odkrývání úrovní nebo pater … s tím vším je nutné správně nakládat a správně dávkovat pro udržení pozornosti, motivace a zdravého soutěžení.  Čas je sám o sobě silný motivátor.  Jednak ho všichni máme málo a pak dobře známe situace, kdy končící odpočítávání zrychluje naši práci. A nesmíme zapomenout na správnou dávku humoru, ten pomáhá ve všech situacích a usnadňuje pochopení látky tématu, stejně jako potřebné odlehčení toho samého.

Dále je potřeba soustředit se na zpětnou vazbu, ta musí být okamžitá. Odměna za dobrý výkon a stagnace za špatný vede hráče k zlepšení svého výkonu.  A nesmíme zapomenout na uplatnitelnost v praxi.  Podmínkou je ukazovat scénáře, se kterými se mohou hráči skutečně setkat. Tak se připraví na řešení konkrétních situací dřív, než se podobné situace stanou v reálném pracovním životě. Určitě není třeba připomínat spolehlivý vztah mezi matkou Opakování a dcerou Moudrostí - proto hraní si a opakování nám pomáhá si věci nejen lépe zapamatovat, ale i uložit si je a později využít ve správném kontextu.

Jak gamifikujeme my?

Pro všechny jsme vybrali populární téma, které naše klienty často „pálí“, a připravili jsme gamifikovaný program Gamicorp, který představuje hlavní oblasti Compliance a ochrany informací ve firmách jinak – hravě a zábavně. Více informací o tomto programu najdete zde. Chystáme i další podobné programy. Zajímá vás to a chtěli byste vědět víc? Kontaktujte nás!

Rádi vám poskytneme další informace a nezávaznou konzultaci.